Sträckfilmsmaskin

Vår bästa investering är den nya sträckfilmsmaskinen

Vår bästa investering är den nya sträckfilmsmaskinen

KID

Under ett år passerar 65 000 pallar genom lagret. En önskan om att öka kapaciteten och minska kostnaderna resulterade i att KID Logistikk nyligen investerade i ett bansystem och en sträckfilmsmaskin från ITO – PALL PACK-gruppen.

KID Logistikk är ett helägt dotterföretag till KID Interiör AS, och ansvarar för varuflödet till och från de drygt 100 KID Interiör-butikerna runt om i landet. KID Logistikk tar emot all varor på kajen i Oslo och kör godset med lastbil till lagret i Drammen. Där packas och behandlas varje år 65 000 pallar och det är här vi hittar logistikdirektör Robert Steen.

På jakt efter förbättringar

Steen har lång erfarenhet från olika produktionsmiljöer och jagar alltid förbättringar. Vad fick er att välja en ITO – PALL PACK-lösning? –Det är ju min uppgift att se till att vi sköter logistiken på bästa möjliga sätt, men det är också både spännande och en stor utmaning att förbättra något man arbetar med varje dag. Att vi valde ITO – PALL PACK har en naturlig förklaring, svarar Steen och fortsätter. –Vi läste om teknologin i tidningarna Moderne Produksjon och Logistikk & Ledelse. Sedan tidigare hade vi en tanke på en dansk lösning och en från Signode. Att valet föll på ITO – PALL PACK beror på den tekniska lösningen, priset och närheten – och inte minst att de tog mina enkla ritningar på allvar och tog fram en komplett lösning som var exakt vad vi ville ha.

Avancerad logistik

Det 12 000 m2 stora lagret är indelat efter varugrupper – precis som i butikerna. Det underlättar plockningen av varor till butikerna. Data överförs trådlöst på lagret och ERP-systemet (Enterprise Resource Planning) vet alltid hur mycket plats som är tillgänglig på det 16 000 m3 stora lagret. Samma system kommunicerar med butikerna och varje butik genererar automatisk plockning vid en given lagernivå i butikshyllan.

När varorna kommer in till lagret från hamnen placeras de därför under de olika produktkategorierna. Härifrån öppnas pallar och kartonger allt eftersom varor plockas till butikerna. Nya pallar produceras för leverans med lastbil till butiker över hela landet.

–Pallarna är av plast och vi använder vår egen design med sidor som kan läggas ihop (så kallad BlueBox) och staplas på varandra för att spara plats. Plastpallarna tar bara upp en tredjedel av utrymmet jämfört med träpallar. En gång i veckan returneras pallarna till oss och därmed har vi mycket låga returkostnader och slipper extra kostnader för pallar, förklarar Robert Steen. Förutom att det är miljövänligt får vi färre klagomål om brutna naglar från butikspersonalen eftersom pallarna bara väger tre kilo, lägger Steen till.

Utmaningen

Den gamla inplastningslösningen bestod i att tre personer körde tre halvautomatiska maskiner, men kapaciteten blev för låg och lönekostnaderna för stora i förhållande till resultatet. –Förutom att denna lösning var tidskrävande råkade vi ut för fel och incidenter, som skulle kunna leda till skador på både personal och material. Situationen har blivit avsevärt mycket bättre nu, förklarar Steen.

Lösningen

KIDIdag plastsveps pallarna i en komplett lösning som består av ett bansystem och en automatisk inplastningsmaskin av typen PALL PACK 8000. Bansystemet har kedjedrift på rullarna och för att undvika att pallar vrids eller fastnar föll valet på 80 mm rullar med den tätaste indelningen. Eftersom pallarna som transporteras inte har tvärslåar har linjen en stigning på två grader genom sträckfilmsmaskinen. På inplastningspositionen finns en lyftfunktion så att pallen alltid står i nivå när den platssveps. Det gör också att plasten kan svepas tillräckligt långt ner på pallen. Det åstadkoms med hjälp av en så kallad PALL PACK Lyft som drivs med tryckluft. Långa banor med plats för två pallar matar inplastningslinjen.

–Det är en avancerad lösning med fyra sensorer för att kunna läsa av alla hörn ordentligt. Här plastsveps allt från dynor, kuddar och kartonger till gardinstänger. Vi har valt att använda en topparkspåläggare eftersom alla pallar som lämnar oss betraktas som ett kolli, alltså en sluten pall. Dessutom skyddas varorna mot smuts och vatten, berättar Robert Steen.

Han lägger till att man här har valt att använda en vagn för transport mellan linjerna (in och ut). –Skälet till att vi inte valde en vändskiva är att det tar mer plats samtidigt som vagntransport hela tiden låter pallen stå rättvänd och därmed undviks rotation och instabilitet.

Resultatet

På frågan om KID Logistikk är nöjda med resultatet svarar Robert Steen bestämt: –Det är vår bästa investering hittills. Med en återbetalningstid på två år har vi nu en komplett lösning som ger högre effektivitet. Behovet är 250 pallar per dag medan inplastningslinjen klarar 60 pallar i timmen. Därmed klarar vi allt på ett skift. Vi har färre olyckor och mindre slitage på både människor och utrustning. Så här långt har vi goda erfarenheter både tekniskt sett och av kunduppföljningen, vilket också gör ett framtida samarbete med ITO – PALL PACK intressant.

Vägen framåt

Vilka investeringar ser du framför dig i framtiden? –Vi funderar på röststyrd plockning för att undvika felplock. Vi är också redan igång med så kallad ”cross-docking” där varorna till varje enskild butik plockas färdigt hos producenten och därmed kan gå direkt till varje enskild butik. Direktleveranser kan komma att utgöra så mycket som 30 procent av all vår logistik, avslutar Robert Steen.

Om KID Interiör

KID Interiör AS är ett företag som finns i hela landet och vars omsättning under 2006 var ungefär en miljard kronor. Företaget växer ständigt. Företagets primära affärsverksamhet är försäljning av hemtextil som gardiner, sängkläder, dukar med mer. Företaget har ungefär 30 procent av den norska interiörmarknaden. I november 2007 hade KID Interiör AS ungefär 1 000 anställda och 108 butiker.

Om PALL-PACK AS

PALL PACK AS är Norges ledande leverantör av egenproducerade maskiner för godsemballering med sträckfilm för livsmedels- och produktionsindustrin, grossister, lager och varuterminaler. Företaget är specialister på helautomatiska maskiner för alla typer av enhetsgods och utvecklar och producerar detta i en egen verkstad i Tyristrand, söder om Hönefoss. PALL PACK:s expertis hänger i hög grad ihop med att de är en totalleverantör av slutlinjer.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sträckfilmsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Sträckfilmsmaskin

Gresvig5_1024

Automatisering ger vinst för Gresvig

Egil Smalberget6. september 2016
aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
sträckfilmsmaskin

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Strekkfilm

Så väljer du rätt sträckfilm

Christian Hagen31. juli 2015
Tine

Tine ökar kapaciteten med sträckfilmning

Christian Hagen15. juni 2015
Sträckfilmsmaskin pris

20 år med automatisk pallhantering och sträckfilming

Christian Hagen29. maj 2015
Sträckfilmsmaskin

Sträckfilmsmaskin ger Smurfit Munksjö marknadsvapen

Christian Hagen22. maj 2015
Coop

COOP med enklare vardag på ”Packeriet”

Christian Hagen29. april 2015