Sträckfilmsmaskin

Förpackningssystem med komplett funktion på bara 20 m2

Förpackningssystem med komplett funktion på bara 20 m2

Gresvig

–Vi ville öka vår effektivitet. I en bransch som är präglad av benhård konkurrens och där andra aktörer flåsar oss i nacken var det viktigt att satsa. Därför investerade vi i vår egen effektivitet och valde ITO PALL-PACK-gruppen som samarbetspartner.

Svein Nygård, som är teknisk chef hos Gresvig ASA, försöker inte dölja att ett högt tempo präglar arbetsdagen för alla som säljer och distribuerar sportutrustning. Det kommer hela tiden nya aktörer och även om Gresvig är ett solitt och väletablerat företag finns det många konkurrenter. En av dem är faktiskt på väg att bli lika stor som giganten i Östfold, så Askimföretaget var tvungen att vidtaga några strategiska åtgärder.

Jobbar mycket smartare med nytt förpackningssystem

–Vi måste hela tiden jobba ännu smartare för att klara oss i konkurrensen och därför bestämde vi oss för att titta på de flaskhalsar vi hade i distributionen. Efter att ha fått en komplett förpackningssystem på plats, och integrerad med sträckfilmsmaskinen PALL-PACK 8000, går det mycket lättare att få paketen på pallen och inte minst att göra dem redo för transport genom att plasta in och etikettera varje enskild pall, slår han fast.

–Utmaningen nu är att utnyttja investeringen optimalt. När man gör investeringar av den här typen är det viktigt att följa upp det hela med utbildning av personalen och justeringar. Här tycker jag att ITO och PALL-PACK  har varit mycket positiva samarbetspartners.

–Nu jobbar vi smartare än tidigare och kan få undan slutbehandlingen av pallarna före transporten på ett mycket mer effektivt sätt. Under vissa delar av dagen kan två, tre truckar vara igång med både matning och lastning av transportlinjerna före och efter sträckfilmsbehandlingen med PALL-PACK 8000-maskinen. Det säger en hel del om tempot vi måste klara av att hålla och som nu alltså är möjligt, förklarar han.

Effektivitet är högsta prioritet

–Så det är väldigt mycket att göra här på dagarna?

–Ja, det är rätt mycket på gång här emellanåt. Så det faktum att vi nu har närmat oss helautomatisering ännu mer har varit a och o för att vi ska kunna hantera tillväxten på den nivå vi har idag.

–Varför valdes just den här leverantören?

–Av samma skäl som man alltid har när man väljer samarbetspartners: En grundläggande kombination av teknisk lösning, kvalitet och bra pris. När det gäller funktion så har vi behövt göra några mindre justeringar av utrustningen, men det är ju väldigt vanligt när nya investeringar tas i bruk. Även här har ITO PALL-PACK visat sig vara en solid och stabil samarbetspartner, måste jag säga.

–Krävs det mycket utbildning för att integrera förpackningssystem  och etiketteringslinjen i den övriga produktionen?

–Nej, det tycker jag inte. Nu är det två, tre operatörer som har fått ett särskilt ansvar för att följa upp att inplastningsmaskinen och etiketteringslinjen fungerar som de ska hela tiden. De har fått en viss utbildning och i övrigt måste man nog i grunden ha en viss erfarenhet för att hänga med i utvecklingen, menar Nygård.

Flexibel funktion

–Jag tycker att det här fungerar mycket bra. Vi behövde jobba mer effektivt när det gäller inplastning och etikettering av pallar och den här maskinen har hjälpt oss väldigt mycket. Tidigare gjorde vi nämligen det här jobbet för hand och det var både slitsamt och mer tidskrävande, säger Hans Reidar Granberg, som är en av maskinoperatörerna.

Komplett funktionsgaranti

Gresvig ASA skickar idag ut ungefär 250 till 350 pallar varje dag från sitt centrallager i Askim. Med så många som 200 försäljningsställen krävs välutvecklad logistik för packfunktionen i Askim. Kundbeställningarna öppnas via handhållna truckterminaler – och färdigställs fortlöpande. En stor del av uppgiften tidigare var att både märka och godssäkra pallarna på rätt sätt. Krav på farligt gods, t.ex. vapen och ammunition, kräver två etiketter på kortsidan och en på långsidan och måste märkas med kunduppgifter och en ”gul” etikett med varningstriangel. Så en stor del av arbetet gick åt till kvalitetskontroll av märkningen och manuell emballering av pallar med höjder upp till 2,2 meter. Det var ett krävande jobb.

Tillsammans med PALL-PACK designades en helautomatisk inplastningsmaskin och etiketteringslinje. Efter färdig plockning sätts pallen på en ingående transportbana, som automatiskt läser av pallens internetikett via en SICK-pallskanner. Samtidig läser en installerad konturkontrollfunktion av pallens längd, bredd och höjd medan pallen vägs, så att Gresvig har full kontroll på alla transportdata för kontroll och uppföljning gentemot speditören.

Efter avläsning av pallens intern-ID skickas uppgifterna till ett överordnat system hos Gresvig som sedan skickar tillbaka rätt kunddata till PLSen. PALL-PACK parar där ihop intern-ID med kunden (etikett-ID) och skickar ett meddelande till etiketteringsmaskinen om att skriva ut en, två eller tre etiketter, beroende på palltyp. På begäran från Gresvig är en ZEBRA-etikettskrivare installerad. Det var ett önskemål från Gresvigs interna IT-avdelning. Avslutningsvis skickas pallarna ut på en lagringsbana där ”postmannen” själv kan hämta pallarna som nu är inplastade och märkta.

Om Gresvig ASA

Gresvig ASA som har sitt huvudlager i Askim är i dagsläget landets största leverantör av varor till sportbutiker. Butikskedjan som bär grundarens namn är ännu så länge landets största.

Det hela började 1901 med cyklisten Aksel Gresvig och hans vision om att föra ut sporten till folket. Med över 100 års erfarenhet satsar företaget hårt på att leverera kvalitetsprodukter inom främst kläder och skor, cykel och längdskidor. Företaget vill finnas lokalt och har etablerat en rad försäljningsställen över hela landet – och arbetar således hela tiden med att göra varulogistiken mer effektiv.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sträckfilmsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Sträckfilmsmaskin

Gresvig5_1024

Automatisering ger vinst för Gresvig

Egil Smalberget6. september 2016
aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
sträckfilmsmaskin

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Strekkfilm

Så väljer du rätt sträckfilm

Christian Hagen31. juli 2015
Tine

Tine ökar kapaciteten med sträckfilmning

Christian Hagen15. juni 2015
Sträckfilmsmaskin pris

20 år med automatisk pallhantering och sträckfilming

Christian Hagen29. maj 2015
Sträckfilmsmaskin

Sträckfilmsmaskin ger Smurfit Munksjö marknadsvapen

Christian Hagen22. maj 2015
Coop

COOP med enklare vardag på ”Packeriet”

Christian Hagen29. april 2015