Sträckfilming

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, smak och effektiv produktion”

sträckfilmsmaskin

”Vi har inga planer på att öka produktionen direkt, men vi har blivit mer effektiva. De investeringar som vi nu har gjort ger oss ett mer rationellt packsystem för sträckfilmning av pallar, vilket gör att produktionen helt enkelt flyter bättre. Nu är vi redo för nya uppgifter och kommer att fortsätta att sprida ”glädje, njutning och smak”.

Fabrikschef Alf Inge Johannessen på Hansa Borg Bryggerier AS i Bergen är mycket nöjd med nyinvesteringen, som säkrar bättre kapacitet vid bryggeriet. Det rör sig om en halvpallyftare och en sträckfilmsmaskin som rationaliserar produktionen. På fabriken är det ”business as usual”, men idag är man alltså mycket bättre rustade att möta framtiden än tidigare.

Kort sagt ser de nya maskinerna från Pall-Pack AS till att vi nu kan emballera alla halvpallar separat innan de automatiskt två och två lyfts tillbaka på sin helpall igen och sedan emballeras tillsammans med sträckfilm. Tidigare var det här en manuellt krävande och tung uppgift där samma pall hanterades både tre och fyra gånger.

”Vi kände till ITO och Pall-Pack sedan tidigare, bland annat från tidigare investeringar i Olden. Där producerar och packar vi Olden källvatten i närheten av glaciären. När vi sedan ville öka kapaciteten vid anläggningen här i Bergen så föll valet på en Pall-Pack 8000 sträckfilmsmaskin”, säger Johannessen.

Rationalitet

– Vi försöker alltid att producera på ett mer effektivt sätt och det här är förstås ett led i en sådan satsning. Här i Bergen har vi 250 anställda, varav ungefär hälften är rena produktionsarbetare som går tvåskift. Vi tycker att investeringen fungerar precis som väntat och då är det bara att jobba på, säger han med ett leende.

– Hur löser ni servicebiten framöver?

”Vi har en policy om att sköta all service inom företaget, men vi köper ofta reservdelspaket och det har vi även gjort i det här fallet. Samarbetet med Pall-Pack har varit bra och vi har ju också en sträckfilmsmaskin sedan tidigare så det här är en fortsättning av ett tidigare samarbete”, fortsätter Johannessen.

sträckfilmsmaskin

Glädje och smak

– Så här produceras mycket ”glädje, njutning och smak” som reklamen säger?

”Ja, det är ju just det vi jobbar med, säger fabrikschefen glatt, och berättar vidare att Hansa Borg Bryggerier är Norges största norskägda bryggeri- och dryckesvaruaktör. Företaget består av Borg Bryggerier (Sarpsborg), Christiansands Bryggeri (Kristiansand), Waldemars Mikrobryggeri (Bergen) och Hansa Bryggeri (Bergen).

– 2013 övertog vi även aktiemajoriteten i Nögne Ö. Hansa Borg och har alltså också en tappanläggning för Olden naturligt mineralvatten i Stryn. Totalt har vi ungefär 500 anställda. Hansa, Borg, CB, Grevens Cider och Olden är våra viktigaste egenägda varumärken. Företaget har även licens för produktion och marknadsföring av de internationella varumärkena Clausthaler och Heineken. Hansa Borg Bryggerier är familjeägt och är det näst största bryggeriföretaget i Norge, efter Ringnes som ägs av Carlsberg.

Kort historik

– Hansa, CB och Borg är ju traditionsrika bryggerier. Hur ser bakgrunden ut, i korta ordalag?

”1997 gick Hansa Bryggeri och Borg Bryggerier ihop och det nya företaget fick namnet Hansa Borg Bryggerier. 1999 blev också Christiansands Bryggeri en del av Hansa Borg Bryggerier och 2006 blev Hansa Borg Bryggerier ägare av 100 % av aktierna i Olden Brevatn. Hösten 2013 förvärvade vi 54,4 % av aktierna i entreprenörsföretaget Nögne Ö och därmed fick vi också ett litet bryggeri i vår bryggerifamilj”.

Kärnverksamheten är ölbryggning och lejonparten av företagets ölvolymer bryggs och tappas på Hansa Bryggeri, som är det största av de tre bryggerierna i Hansa Borg. Hansa Bryggeri har ungefär 250 anställda och bryggeriet är också verksamhetens huvudkontor.

Vi har som mål att vara ledande inom innovation och de senaste åren har vi vunnit priser både för vår förpackningsdesign och för vårt goda öl. Förutom vår kärnverksamhet, som är öltillverkning, så skördar vi också framgångar med Olden naturligt mineralvatten (vatten med och utan smak och kolsyra), som ständigt ökar sin marknadsandel.

Stor produktion

– Hur mycket öl och mineralvatten passerar genom era produktionsanläggningar under ett genomsnittligt år?

”Jag kan inte säga att vi har något genomsnittsår, men jag kan nämna några siffror från förra året: 2013 producerade Hansa Borg ungefär 70 miljoner liter öl, 10 miljoner liter mineralvatten och 14 miljoner liter vatten totalt vid alla tre bryggerierna och produktionsanläggningen Olden i Stryn. Totalt var omsättningen för Hansa Borg Bryggerier i runda tal 2,7 miljarder norska kronor och vi hade också en nettoförsäljning på mer än 1,1 miljarder kronor”, avslutar en märkbart stolt fabrikschef.

För mer information om sträckfilmsmaskin och lösning: http://pallpack.se/produktkategori/strackfilmsmaskin/

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sträckfilming

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Sträckfilming

aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
sträckfilm

Välj rätt sträckfilmsmaskin och sträckfilm

Christian Hagen24. juni 2015
Tine

Tine ökar kapaciteten med sträckfilmning

Christian Hagen15. juni 2015
Sträckfilmsmaskin

Sträckfilmsmaskin ger Smurfit Munksjö marknadsvapen

Christian Hagen22. maj 2015