Sträckfilming

Välj rätt sträckfilmsmaskin och sträckfilm

Välj rätt sträckfilmsmaskin och sträckfilm

Sträckfilm är den vanligaste emballeringsmetoden i många branscher och Pall-Pack 8000 är en marknadens mest populära sträckfilmsmaskiner. Kunder som vill ha en problemfri vardag och optimal driftsekonomi väljer både sträckfilm och maskinlösning från Pall-Pack.

sträckfilm

Allt från en och samma leverantör

Sträckfilm är närmast en vetenskap i sig självt, där valet av filmtyp och tjocklek, antal lindningar och försträckning har stor betydelse för resultatet och driftsekonomin. Pall-Pack har valt Trioplast i Sverige som leverantör av sträckfilm, eftersom de har ledande produkter och hela tiden vidareutvecklar sina produkter. Vid nyinstallationer av sträckfilmsmaskiner arbetar tekniker från Pall-Pack och Trioplast tillsammans ute hos kunden. Då utför vi nödvändiga tester och justeringar, hela tiden med kundens pallar i kundens produktionsmiljö, så att kunden är säkrad optimal emballering och maximalt utbyte av investeringarna. Dessutom har kunderna bara en leverantör att förhålla sig till när något måste justeras eller om ett fel uppstår. Att driftsekonomin också blir god har Nortura Härland, Aas bryggeri, Brödrene Dahl och en rad andra kunder upptäckt.

Optimerad sträckfilm hos Nortura

De senaste två åren har Nortura Härland haft ett helautomatiskt plocklager vid sin produktionsavdelning i Härland, där de producerar kyckling- och kalkonprodukter. I anläggningen används fyra sträckfilmsmaskiner av typen Pall-Pack 8000, som totalt emballerar ungefär 250 000 pallar varje år. Vid installationen optimeras maskinen för användning av film från Pall-Pack, vilket avdelningschef Pål Ulfsby är nöjd med. – Försträckningen optimerades efter våra behov och vi har bland annat kunna minska filmtjockleken. Det innebär besparingar över tid. Jämfört med hur det var tidigare, då emballeringen innebar en hel del manuellt arbete, har vi nu en mycket mer lönsam internlogistik. Vi valde Pall-Pack efter rekommendationer från Swisslog, som levererade plocklagerlösningen, och det har visat sig vara ett mycket bra val. Vi ser att Pall-Pack har bra lösningar och medarbetare med rätt inställning till service, säger Pål Ulfsby.

Allt ansvar på en plats för landets äldsta bryggeri

Aass Bryggeri i Drammen installerade en Pall-Pack 8000 sträckfilmsmaskin 2014 och maskinen hanterar varje år ungefär 40 000 pallar med öl på burk. Lager- och logistikchefen Roger Nilsen understryker vikten av att hitta balansen mellan filmtjocklek, försträckning och antal lindningar. – Det fick vi hjälp med under installationen och senare har vi gjort ytterligare finjusteringar. Många leverantörer pratar om kostnaden per kilo film, men det är förstås kostnaden för att emballera en pall som räknas. Vi tycker att Pall-Pack 8000 är en mycket driftssäker lösning och vi har bestämt oss för att använda Trioplast Etex sträckfilm. När vi har samma leverantör av både maskin och sträckfilm råder det heller inget tvivel om vem som har ansvaret om något händer, fortsätter Roger Nilsen.

När inga pallar är likadana

Hos Brödrene Dahl är inga pallar likadana. De har 25 000 lagerförda varor på centrallagret och varje utgående pall packas manuellt med produkter i olika former och storlekar. Produktionschefen Thomas Bjerkseter berättar att kostnaderna för sträckfilm minskade betydligt efter en grundlig genomgång och anpassning av sträckfilm och maskin. – När vi tog Pall-Pack 8000 i bruk 2013 fokuserade vi på att den helautomatiska plastinlindningen skulle fungera ordentligt, oavsett av hur produkterna på pallen var placerade. Det viktigaste var att säkra bra och säkra leveranser – och vi tänkte inte så mycket på filmförbrukningen. Genomgången från Pall-Pack och Trioplast i fas två var lärorik för oss, eftersom maskinen då optimerades för en tunnare film, vilket faktiskt minskade emballeringskostnaderna per pall med hela 32 procent. Där finns det pengar att tjäna eftersom vi skickar ut 200 000 pallar med VVS-produkter varje år, fastslår Thomas Bjerkseter.

Trioplast, ledande tillverkare av sträckfilm

Svenska Trioplast tillverkar sträckfilm på områdena emballagesträckfilm, agriprodukter och recirkuleringsprodukter. De har två fabriker i Sverige och en i Frankrike och omsätter varje år mer än fyra miljarder kronor. Inom emballagesträckfilm tillverkar de olika produkter med olika egenskaper, som passar för olika uppgifter.

Kostnader med sträckfilm

Många aktörer erbjuder sträckfilm från olika tillverkare och anger gärna priset efter vikt (kostnad per kg). Denna kostnad säger ingenting om de reella kostnaderna vid användning och är omöjlig att använda som jämförelse när olika typer av film och leverantörer bedöms. Kostnaden per färdigemballerad pall är den enda kostnaden som ger en rättvis bild och är den man bör använda som jämförelse. Kunder som väljer sträckfilm som levereras av Pall-Pack får filmen optimerad för maskinen, pålitliga leveranser och en förutsägbar kostnadsbild för sin logistikmiljö.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sträckfilming

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Sträckfilming

aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
sträckfilmsmaskin

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Tine

Tine ökar kapaciteten med sträckfilmning

Christian Hagen15. juni 2015
Sträckfilmsmaskin

Sträckfilmsmaskin ger Smurfit Munksjö marknadsvapen

Christian Hagen22. maj 2015