Bandningsmaskin

Allt handlar om lastpallar

Allt handlar om lastpallar

Allt handlar om lastpallar

Sedan starten 2006 har Norsk Lastbaerer Pool AS (NLP) förenklat och förändrat flödet för pallar i den norska dagligvarubranschen. I Langhus har man genomfört ett AGV-projekt där man använder förarlösa truckar i en toppmodern anläggning med lager för olika typer av lastpallar av plast. De valde ITO som en av sina huvudsamarbetspartners.

Fördelar för hela branschen

De förarlösa truckarna (AGV:er) jobbar dygnet runt med frakt av lastpallar i den 20 000 kvadratmeter stora driftanläggningen. Livsmedelsbranschens stränga krav på hygien innebär att lastpallar av plast har många fördelar jämfört med de traditionella träpallarna och snart får NLP:s tre automatiska tvättmaskiner sällskap av en fjärde tvättlinje. Dagligvarubranschens aktörer åtnjuter stora fördelar när NLP erbjuder enklare och automatiserade rutiner för lastpallar som byter användare. Bland annat använts ett webbaserat beställningssystem och automatisk registrering med hjälp av RFID-märkning på alla lastpallar.

Egil Bremnes, fabrikschef vid anläggningen i Langhus, berättar att användningen av plastpallar ökar och att införandet av standardiserade plastlådor har varit en succé.

– Dagligvarubranschen lade stora resurser på den returhantering som användes tidigare, medan aktörerna nu sparar mycket tid och pengar genom att använda våra landstäckande tjänster. Allt fler går över till plastpallar, som har många fördelar eftersom de kan rengöras på ett bättre sätt, är mer robusta och har längre livslängd än de traditionella träpallarna, förklarar han. Införandet av standardiserade plastlådor har också varit lyckat sedan introduktionen 2011 och sedan oktober 2015 har NLP kapacitet för rengöring av 3 800 lådor i timmen.

förpackningssystem

 

Gemensamt dataprotokoll

På anläggningen i Langhus tas alla inkomna lastpallar emot, registreras, tvättas, felundersöks, åtgärdas, staplas, lagras och expedieras för användning på nytt. ITO Pall-Pack har levererat transportanläggningar och förpackningssystem för lastpallar på centrala platser i anläggningen, bland annat för implementering av nya lastpallar för automatlager, dubblering av pallar med last, kontroll av toppark och bandning samt en stor och anpassad expedieringsanläggning som huvudsakligen baseras på tyngdkraft. Fabrikschef Egil Bremnes berättar att de vill samarbeta med leverantörer som är ledande på sina områden och samtidigt kan samarbeta om ett gemensamt dataprotokoll. – Allt måste fungera som en enda anläggning även om många producenter från flera länder är involverade. ITO Pall-Pack deltog i ett inledande möte med övriga aktuella producenter och redan då kände vi att vi oss trygga i förvissningen om att ITO Pall-Pack kunde uppfylla våra krav och förväntningar. Samarbetet med ITO har hela tiden fungerat alldeles utmärkt och i samarbete med NLP och de andra involverade producenterna har ett dataprotokoll utvecklats. Det används bland annat för att ge instruktioner till AGV:erna. Vi bygger upp ett lokalt reservdelslager, utöver att vi har ett serviceavtal med ITO. Eventuella driftstopp får stora konsekvenser för våra kunder, som beställer via webbportalen och förväntar sig att beställningen är leveransklar direkt. Målet är att ha en anläggning som fungerar dygnet runt och som inte drabbas av oförutsedda driftstopp, berättar Egil Bremnes.

förpackningssystem

 

Fakta om ITO:s leverans till NLP:

• Utveckling av ett dataprotokoll i samarbete med NLP och de andra producenterna som är involverade i AGV-projektet. Det används bl.a. för kommunikation med AGV:er (förarlösa truckar).

Pallbanor för mottagningen av lastpallar ska implementeras i automatlagret.

Pallbanor för fördubbling av produktpallar med integrerad Vision-kontroll av toppark.

• Pallbanor för transport av helpallar, inklusive förpackningssystem med bandning av halvpallar. Halvpallarna måste bandas för att stå stadigt under transporten. Bandningsmaskin från den tyska tillverkaren Mosca, levererad av ITO.

• Genomströmningsanläggning (graviterande banor) för expediering av utgående lastpallar. Anläggningen anpassades för NLP:s plastpallar, bland annat genom ett kortare avstånd mellan rullarna än på anläggningar för traditionella pallar. Genomströmningsanläggningen har 15 banor och en total kapacitet på 165 helpallar.

Fakta om NLP

Dagligvarubranschens två branschorganisationer, DLF och DMF, äger hälften var av Norsk Lastbaerer Pool AS. Företaget startade verksamheten i november 2007 för att organisera flödet av EUR-träpallar för den norska dagligvarubranschen. 2010 införde NLP helpallar av plast och halvpallar av plast kom 2012. NLP plastlådor infördes 2011 och nådde en stor volym under 2013. Huvudkontoret och en ny driftanläggning etablerades i Langhus i oktober 2013 med en helautomatiserad och modern drift- och tvättanläggning för lastpallar av plast. I februari 2016 byggs anläggningen i Langhus ut med en ny maskin i tvättanläggningen (VM4) och kommer då att ha en tvättkapacitet på 6 800 lådor och 300 helpallar i timmen.

Fakta om ITO Pall-Pack

ITO är Norges största leverantör av automatiska packmaskiner och palleteringsanläggningar. Företaget moderniserar den norska mat- och logistikbranschen och har som målsättning att leverera den bästa lösningen som snabbt ger mätbara resultat. ITO etablerades 1959 och har sammanlagt 45 medarbetare.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bandningsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Bandningsmaskin

aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Bandningsmaskin

Tips vid inköp av en ny bandningsmaskin

Christian Hagen31. juli 2015
Fiskerstrand

Fiskverksamheten ökar kapaciteten med 50 % med nya bandningsmaskiner

Christian Hagen29. april 2015
Olav E Fiskerstrand AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Aller Trykk

Effektiv bandningsmaskin

Christian Hagen29. april 2015
Amedia

MOSCA och PALL-PACK har varit med oss från början

Christian Hagen29. april 2015
Myre Fiskemottak AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Plasto AS i Åndalsnes har hatt en eventyrlig vekst i de seinere årene.

Innovation och automatisering ger rekordtillväxt hos Plasto AS

Christian Hagen29. april 2015