Bandningsmaskin

Effektiv bandningsmaskin

Effektiv bandningsmaskin

Aller Trykk

Efter placeringen på transportbandet går allt av sig självt – först sätts locken på, sedan kommer bandningen innan pallen försvinner genom en PALL-PACK 8000-maskin för sträckfilmning.

–Installationen från Pall-Pack AS är både effektiv och bra för arbetsmiljön.

I grunden är det viktigt för oss alla att vi automatiserar en allt större del av det manuella arbetet i verksamheterna. Och det är helt fantastiskt när intjäningen dessutom är så snabb.

Kolbjörn Vogt, som är avdelningschef för underhåll på Aller Trykk AS på Hagan industriområde strax utanför Oslo, är nöjd med bandningsmaskinerna och sträckfilmsmaskinerna från Pall-Pack AS. Det här har gjort vardagen enklare för användarna och det har också påverkat arbetsmiljön på ett positivt sätt.

Noga planerat och unika funktioner

–Det är klart att man noggrant överväger sådana investeringar, eftersom det ju rör sig om stora summor, men jag måste säga att vinsten vi har gjort tack vare en mer rationell arbetsprocess har levt upp till förväntningarna. Vi är ett tryckeri där stora volymer passerar. Det rör sig om ungefär 24 000 pallar varje år. Nu körs ungefär 85 % av dem genom packmaskinerna från Pall-Pack AS, med bland annat deras egentillverkade Pall-Pack 8000-maskin och en Mosca bandningsmaskin för pallar integrerat med ett ITO transportör- och bansystem. Unikt för oss är också att vi använder ganska många av de möjligheter som erbjuds genom den ganska avancerade PLS-programvaran från företaget:

–Vi kan välja olika paket – program som antingen bara sköter Mosca bandningsmaskin av pallar, lindar in med sträckfilm eller också lägger på pallock. Bandningen är viktig för oss, men även pallocken, eftersom vi då kan pressa ut mycket luft ur pallarna och därmed minska volymen. Det ger nämligen platsmässiga besparingar, både under lagring och transport, understryker han. Han säger också att pallarna vänder och kommer tillbaka ungefär till utgångspunkten på golvet: På det sättet fås minsta möjliga dödtid och inte minst enklare interntransport. Det var viktigt för oss när vi räknade på intjäningen, säger han.

Aller Trykk

Redo för plastfilm, påsättning av pallock och bandning.

Integrerad linje från en och samma leverantör = Pall-Pack 8000 + Mosca bandningsmaskin

Linjen som har levererats av Pall-Pack AS är en integrerad lösning, som ser till att pallarna som packas kan lindas in med sträckfilm, bandas och komprimeras. Eftersom tidningar skapar en viss volym är det viktigt att de komprimeras innan bandning. Det görs genom en Mosca KZV bandningsmaskin som sätter plastband runt pallarna med en pressplatta på upp till tre ton. Efter komprimeringen sätts två band på innan pallen försvinner vidare för att lindas i med sträckfilm. En annan specialitet är den specialkonstruerade arkläggaren. Den ser till att pallocken läggs på direkt i början av linjen så att godset inte skadas vid bandning och under transport. Allt som allt är det en mycket komprimerad linje där allt sker på ett område på ungefär 3 x 12 meter – i en helautomatiserad emballeringsprocess.

Aller Trykk

Nu är de tunga lyften borta, säger en nöjd Bjarne Larsson, som ansvarar för lager och varumottagning, och här jobbar för fullt med trucken.

Snabb intjäning

–Hur stor skulle du vilja säga att intjäningen är?

–Det är inte alldeles enkelt att sätta siffror på det, men ungefär ett halvt årsverk, skulle jag säga. Men det betyder att vi kan ha fokus på andra och mer arbetskrävande uppgifter som kräver personal. När man frigör arbetskapacitet på ett ställe i verksamheten, innebär det att man kan använda den någon annanstans.

Bjarne Larsson, som ansvarar för lager och varumottagning, håller med:

–Tidigare ingick många manuella arbetsuppgifter i jobbet. Nu kan det mesta göras, antingen via den automatisering som har gjorts, eller genom att låta trucken göra lyften. Det är klart att det betyder mycket för den enskilda medarbetare som har gjort det här jobbet tidigare, och särskilt på lång sikt, säger han.

Aller Trykk AS tar i och med detta ännu ett steg mot framtiden med mer rationell produktion än tidigare. Det har hänt mycket i den trycktekniska sektorn de senaste 20 åren och investeringen och samarbetet med Pall-Pack AS tar företaget ytterligare ett steg framåt.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bandningsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Bandningsmaskin

aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
förpackningssystem

Allt handlar om lastpallar

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Bandningsmaskin

Tips vid inköp av en ny bandningsmaskin

Christian Hagen31. juli 2015
Fiskerstrand

Fiskverksamheten ökar kapaciteten med 50 % med nya bandningsmaskiner

Christian Hagen29. april 2015
Olav E Fiskerstrand AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Amedia

MOSCA och PALL-PACK har varit med oss från början

Christian Hagen29. april 2015
Myre Fiskemottak AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Plasto AS i Åndalsnes har hatt en eventyrlig vekst i de seinere årene.

Innovation och automatisering ger rekordtillväxt hos Plasto AS

Christian Hagen29. april 2015