Bandningsmaskin

Fiskverksamheten ökar kapaciteten med 50 % med nya bandningsmaskiner

Fiskverksamheten ökar kapaciteten med 50 % med nya bandningsmaskiner

Fiskerstrand–Totalt sett räknar vi med att ha ökat vår produktionskapacitet med 50 % genom de investeringar vi nu har gjort i nya rostfria bandningsmaskiner från Pall-Pack.

Det är inte bara en formidabel kapacitetsökning, utan också en källa till ökad intjäning. Nu står vi väl rustade för att möta konkurrensen på en stentuff marknad.

Geir Fiskerstrand är ordförande i familjeföretaget Olav E. Fiskerstrand AS som ligger i samhället Fiskarstrand omkring 25 kilometer utanför Ålesund. Men han jobbar också aktivt inom företaget som teknisk chef. Han har därför varit direkt delaktig i den uppbyggnadsfas som företaget nu har genomgått och han har ”hands-on”-kunskap om bakgrunden till investeringarna och skälet till att företaget har valt att satsa.

Formidabelt

–Vi har gjort en formidabel satsning, där vi både har investerat i nya maskiner från flera leverantörer och dessutom gjort en stor egen insats för att få allt på plats. När vi nu möter marknaden är det med en produktionskapacitet som har ökat med 50 procent. Det är viktigt i vår bransch bland annat på grund av att vi producerar under stor tidspress när vi tar emot fisk. När produkterna nu ska gå från färskt tillstånd till frysen gäller det att hänga i så att vi inte förlorar något av den höga kvalitet som förväntas av fiskprodukter. De åtta bandningsmaskinerna från Mosca som vi har köpt av Pall-Pack har fått en integrerad plats i det nya produktionssystemet och har varit i drift under några månader. Vi ser att de, helt enligt förväntningarna, gör ett bra jobb i vårt produktionssystem. Vi kände till Pall-Pack sedan tidigare så det var en av de leverantörer det var naturligt att gå vidare med. Kontakten med Pall-Pack har varit bra hela vägen och när det var dags för montering och igångkörning var de också bra på att följa upp, säger Fiskerstrand.

Norsk och internationell

–Vi jobbar med både pelagisk fisk och vit fisk och tar emot färsk fisk från både norska och internationella fartyg. Vår produktion går i huvudsak på export, förklarar Fiskerstrand. Han understryker poängen med att ha ett produktionssystem som kan jobba snabbt när välfyllda fiskebåtar stävar in mot kajen:

–Det är viktigt att den bearbetning vi ska göra sker så snabbt som möjligt, eftersom det är avgörande för att behålla den höga kvaliteten på fisken. Därför behöver vi ett toppeffektivt packsystem med maskindelar som inte behöver vara ”rädda” för saltvatten. Det är ett av flera kriterier vi bedömer leverantörer efter: Huruvida maskinerna de erbjuder faktiskt på allvar klarar den påfrestning som saltvatten innebär för maskiner över tid. Men i det här fallet visste vi att Mosca erbjöd bandningsmaskiner vi kunde lita på. De gör inte bara jobbet, utan är slitstarka och kan alltså användas i miljöer som präglas av saltvatten, slår han fast.

Företaget omsätter för ungefär 200 till 300 miljoner och har 25 fast anställda, men under säsongerna är mer än dubbelt så många sysselsatta. Pelagisk fisk packas i kartong och fryses i en frystunnel som håller 30 grader minus. Processen övervakas av ett toppmodernt datasystem där man när som helst kan kontrollera temperatur och lagerförhållanden.

Bearbetning och vidareförädling av vit fisk sker enligt gamla traditioner, som har rötter i företagets första dagar, så långt tillbaka som 1916. Denna fisk våt- och torrsaltas, allt efter typ och vilka varianter som bereds.

–Vi har god erfarenhet både när det gäller saltfisk och klippfisk och producerar också en hel del av detta. Då är det bra att ha trygga traditioner i ryggen, eftersom delar av denna produktion fortfarande sker för hand, berättar Geir Fiskerstrand.

FiskerstrandHektiskt

Det är bråda dagar när fångstbåtarna lägger till vid kajen: Var och en har en tydligt definierad uppgift och fisken levereras genom stora slangar från båten och in till fiskförädlingsföretaget i Fiskarstrand. Här måste det gå undan för båten vill gärna ut till havs igen medan fisket är bra och företaget är beroende av högsta hastighet i produktionen för att fortfarande vara en aktör i framtiden:

–Det är viktigt att poängtera hur viktigt det är för oss att vi nu kan producera 50 % snabbare än tidigare. Det betyder nämligen att vi kan garantera leverantörer och kunder att vi hela tiden jobbar på ett sätt där vi säkrar kvaliteten på varorna som går igenom vårt mottagningssystem. Det är oerhört viktigt för kunderna och det säger sig självt att det är viktigt för oss att kunna följa upp. De investeringar som vi har gjort nu innebär helt enkelt att vi kan garantera högsta kvalitet på produktionen.

–Här hos oss förenar vi tradition och nära 100 års erfarenhet av det allra senaste och bästa inom den bransch vi är en del av. Därför är vi ganska säkra på att vi går en lysande framtid till mötes och vi känner oss trygga, eftersom vi vet att vi har satsat på kvalitetsprodukter hela vägen. Det är precis så vi hoppas att våra kunder ska tänka när de köper varor av oss, avslutar Geir Fiskerstrand.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bandningsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Bandningsmaskin

aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
förpackningssystem

Allt handlar om lastpallar

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Bandningsmaskin

Tips vid inköp av en ny bandningsmaskin

Christian Hagen31. juli 2015
Olav E Fiskerstrand AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Aller Trykk

Effektiv bandningsmaskin

Christian Hagen29. april 2015
Amedia

MOSCA och PALL-PACK har varit med oss från början

Christian Hagen29. april 2015
Myre Fiskemottak AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Plasto AS i Åndalsnes har hatt en eventyrlig vekst i de seinere årene.

Innovation och automatisering ger rekordtillväxt hos Plasto AS

Christian Hagen29. april 2015