Bandningsmaskin

Tips vid inköp av en ny bandningsmaskin

Tips vid inköp av en ny bandningsmaskin

Bandningsmaskin

En bandningsmaskin hör hemma i många typer av produktionslokaler. Har du tänkt köpa en bandningsmaskin eller byta ut den gamla som inte längre fungerar optimalt? I så fall är det en del saker som du behöver ta ställning till.

Hel- eller halvautomatisk bandningsmaskin

Det första du behöver ta ställning till när du ska köpa en ny bandningsmaskin är hur mycket manuellt arbete du önskar. Det finnsbandningsmaskiner som är helt automatiska och det finns maskiner som i olika grad kräver manuell styrning från en operatör.

Fördelen med att välja en halvautomatisk bandningsmaskin är att du har större kontroll över produktionen och kan göra fler manuella justeringar. Har du en mindre produktionslokal med olika produkter som skiljer sig åt med avseende på vikt, form och material så ger dig en halvautomatisk maskin större kontroll.

Om du har ett större produktionssystem kommer en helautomatisk bandningsmaskin spara dig extra arbetskraft. Bandningsmaskinen kan placeras i en större automatiserad paketeringslinje med transport- och rullband så att du får en produktion som gå av sig själv utan stillestånd.

Val av bandningsband

Bandningsband är en relativt kostnadsbesparande metod för skydd av gods och varor från skador under transport. Det finns i huvudsak två olika typer av bandningsband som används för något skiljaktiga ändamål, PP-band och PET-band.

PP-band

Bandningsband av polypropylen (PP-band) används ofta för bandning av pappkartonger eller lösa buntar av tidningar eller blad.

PET-band

PET-band är tillverkade av polyester och är ett fullgott alternativ till stålband. Banden är mycket starka och tål en vikt på upp till 5 000 kg. Om du ska transportera stora pallar och behöver säkra gods eller varor för transport är PET-band ett bra val.

Rostfri bandningsmaskin

Om du bedriver en produktionsverksamhet där maskinerna utsätts för ständig väta bör du välja en rostfri bandningsmaskin. I exempelvis en fiskmottagning, där fisk och skaldjur paketeras och skickas vidare, utsätts maskinerna dagligen för spolning och saltvatten från havet. Detta sliter på maskinerna i produktionslokalen och ställer extra stränga krav på kvaliteten.

En rostfri bandningsmaskin tål såväl saltvatten som fiskinälvor. Om du vill ha en maskin med extra lång hållbarhet bör du välja en maskin där viktiga komponenter såsom avskärningskniven är tillverkade i krom. Krom är ett starkare material än rostfritt stål och håller därför längre.

Vad för slags produkter ska paketeras?

Det viktigaste som du bör ta hänsyn till vid valet av rätt bandningsmaskin är vilka produkter som ska bindas. Vikten och tillverkningsmaterialet hos produkterna är avgörande för valet av maskin och bandningsband.

Önskar du hjälp med att hitta rätt bandningsmaskin för dig? Ta gärna kontakt med oss her så kommer vi och utför en gratis inspektion.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bandningsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Bandningsmaskin

aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
förpackningssystem

Allt handlar om lastpallar

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Fiskerstrand

Fiskverksamheten ökar kapaciteten med 50 % med nya bandningsmaskiner

Christian Hagen29. april 2015
Olav E Fiskerstrand AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Aller Trykk

Effektiv bandningsmaskin

Christian Hagen29. april 2015
Amedia

MOSCA och PALL-PACK har varit med oss från början

Christian Hagen29. april 2015
Myre Fiskemottak AS

Ny bandningsteknologi effektiviserar fiskenäringen!

Christian Hagen29. april 2015
Plasto AS i Åndalsnes har hatt en eventyrlig vekst i de seinere årene.

Innovation och automatisering ger rekordtillväxt hos Plasto AS

Christian Hagen29. april 2015