förpackningsmaskin

Automatisering ger vinst för Gresvig

Automatisering ger vinst för Gresvig

Med sina 220 butiker är Gresvig landets största aktör inom sport och fritid. Förra året började företaget använda det helautomatiska plocklagret Autostore vid huvudlagret i Askim. Det har också lett till ett utökat samarbete med ITO.

Robotanläggning med 60 000 lådor

Sportgiganten Gresvig har tagit en imponerande Autostore-anläggning i bruk. Robotarna arbetar ständigt och hämtar av alla typer av sport- och friluftsutrustning från olika platser på elva våningar. Autostore togs i bruk i augusti 2015 och projektet slutfördes 2016. Tore Einan, som är driftsansvarig för logistiken hos Gresvig, berättar att satsningen innebär vinster både vid Gresvigs centrallager och ute i butikerna över hela landet.

– Här vid centrallagret talar vi om en tredubbling av effektiviteten och Autostore ger större effektivitet och bättre kvalitet genom hela värdekedjan. Med större lagertäthet minskar också utrymmesbehovet och kortare plocktid på lagret minskar behovet av inhyrd arbetskraft. Tidigare var operatörerna tvungna att köra till varan för att hämta den, men nu levereras den från Autostore direkt till operatören, berättar Tore Einan. Dessutom får landets största sportaktör mer butiksvänliga leveranser, med en innehållsöversikt per kolli.

– Nu när varje varukolli packas på ett mer butiksvänligt sätt lägger butiksmedarbetarna på G-Sport, G-Max och Intersport mindre tid på att packa upp, sortera och placera ut varorna och får därmed mer tid till kunderna. Fördelarna är många och större delen av våra medarbetare vill arbeta med Autostore, tillägger driftschefen.

Gresvig3_1024

Komplett pallhantering med hiss

Sedan 2013 har Gresvig använt en Pall-Pack 8000 sträckfilmsmaskin från ITO. Det var därför naturligt att inleda en dialog med ITO om en komplett pallhanteringsanläggning med hiss för mottagning av inkommande varor på pall. Den installerade lösningen består av en transportbana för mottagning av pallar, automatisk hiss till andra våningar där pallarna samlas upp för utplacering i Autostore eller på pallplatser. Här används genomströmningsbanor (gravitationskraft) med åtta pallbanor och totalt 54 pallplatser. – ITO-anläggningen är helautomatisk och fungerar på det sätt vi vill. Jämfört med tidigare, då inkommande pallar fraktades upp med en traditionell varuhiss och därefter placerades mer slumpmässigt, är det här en långt mer effektiv hantering, berättar Tore Einan.

Investeringar som betalar sig

Konkurrensen på marknaden för sport och fritid är hård och hos Gresvig ligger fokus på att minska kostnaderna per producerad enhet för varor som går via egna lagerplatser. I butikerna finns begränsat lagerutrymme och butikerna får ofta varuleveranser två gånger i veckan. Vid Gresvigs centrallager berättar de att uppemot 80 procent av varorna kan hanteras i Autostore och att det senaste årets investeringar har gett vinst redan från början. – Det är en logistikintensiv bransch och därför väljer vi alltid de bästa logistiklösningarna. Valet av ITO som en av våra samarbetspartners var enkelt. Tack vare sträckfilmsmaskinen visste vi redan att de är en pålitlig leverantör av driftssäkra lösningar. Dessutom var det en bra balans mellan pris och prestanda. Våra erfarenheter av service och responstid från ITO är mycket goda och det är onekligen bra att lösningarna tillverkas och anpassas i Norge, sammanfattar Tore Einan, driftschef för logistik vid Gresvig i Askim.

Gresvig2_1024

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mer i förpackningsmaskin

packmaskiner for matindustrien

ITO PALL-PACK – En sammansvetsad duo

Christian Hagen14. mars 2016