packnytt

Handeln investerar i robotiserade lager

Handeln investerar i robotiserade lager

Effektivisering E-handel och omnichannel fortsätter att öka vilket sätter press på detaljhandeln. Lagerarbetare har svårt att hinna med logistiken i produktflödet och därför blir automation det allt mer självklara valet för att fortsätta växa. En färsk rapport från amerikanska logistikgruppen MHI och Deloitte visar att 35 procent av företagen redan robotiserar eller nyttjar annan automation för att bli mer effektiva – och i stort sett alla tillfrågade företag har planer på att investera rejält i ny teknologi

palletering och sträckfilmning

Automationslösningar ger effektivitet och säkerhet

Automationslösningar i distributionscentraler och butikslager handlar både om effektivitet och säkerhet. Dessutom talar prisutvecklingen på automation jämfört med kraven på ökade löner sitt tydliga språk: Att automatisera blir billigast på sikt. Och den detaljhandelskedja som inte hoppar på tåget riskerar att hamna långt bak i kölvattnet, menar George Prest, vd MHI:

”Företag som fortsätter att förlita sig på traditionella modeller i försörjningskedjorna kommer att ha svårt att vara konkurrenskraftiga och leverera ordrar som är kompletta, korrekta och i tid.”

Och Christian Smith, biträdande lektor på Centrum för autonoma System på KTH, tror att nästa steg för detaljhandeln är helautomatiserad logistik.

– Amazon har kommit väldigt långt med detta. Deras lagerhyllor är flyttbara, så att de rullas fram till en packningsstation där en medarbetare står och sköter det enskilda packmomentet.

Svenska Weland Lagersystem har sett många exempel på hur deras hissautomater – allt oftare i kombination med automationslösningar – ger ökad effektivitet och lönsamhet.

– Från ett vanligt pallställ kan en person plocka 30-40 orderrader i timmen men vi har sett hur exempelvis Ur & Penn – med över 100 butiker runt om i Sverige – effektiviserat sin plockning med över 1000 orderrader i timmen per person, tack vare hissautomater.

Robotiserade celler med fleraxliga robotar för i- och urplockning av detaljer i hissautomaterna blir allt vanligare, berättar Björn Karlsson.

Även på packningssidan finns automatiseringslösningar som förbättrar flödet. En smidig packningsprocess är helt avgörande för hur du lyckas. Oavsett om du installerar en hel- eller halvautomatisk förpackningsmaskin ökar du effektiviteten på din arbetsplats, menar Pall-Pack, leverantören av förpackningsmaskiner som bland annat bistått XXL-kedjan med lösningar.

Försörjningsflödet av produkter inom detaljhandeln

Hur försörjningsflödet av produkter inom detaljhandeln organiseras är avgörande för att butikerna ska ge rätt upplevelse och stimulera till köp. Samtidigt är grunden oförändrad, menar Stefan Karlöf:

– Butikerna och kundmötet är själva hjärtat i ett detaljhandelsföretag. För att vara relevanta och skapa värde måste butiksupplevelserna bli bättre, personalen ännu mer kundfokuserad och rätt sortiment tillgängligt, säger Stefan Karlöf, chefredaktör Supply Chain Effect.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

packnytt

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i packnytt