Sträckfilmsmaskin

20 år med automatisk pallhantering och sträckfilming

20 år med automatisk pallhantering och sträckfilming

20 år med automatisk pallhantering och sträckfilming

Vid det här laget är det ingen som har räkning på hur många pallar med Jerniavaror som har vägts, bandats och lindats med sträckfilm i Pall-Pack-linjen vid centrallagret i Kolbotn.

Tidig satsning på automatisk sträckfilm
Jernia var tidigt ute med en pallhanteringslinje med automatisk viktkontroll, bandning och inlindning med sträckfilm när de 1995 investerade i ett Pall-Pack-system med två Pall-Pack 8000-maskiner. Håkon Aas var med under investeringen och uppbyggnaden av internlogistiken då det begav sig. Han blev sedermera driftchef och är idag HMS-ansvarig inom Jernias moderbolag som heter Centurie AS. Han ser tydligt att investeringarna från 1995 har återbetalat sig flera gånger om.

Ja, det har varit solida lösningar som har fungerat väl i tio år. Jernia var tidigt ute med en automatisk sträckfilmslösning och Pall-Pack gav oss bra hjälp både med de tekniska lösningarna och med uppbyggnaden och optimeringen av internlogistiken vid centrallagret. Den automatiska pallhanteringslinjen har fungerat bra med exakt vägning och loggning av alla pallar. Kombinationen av automatisk bandning och inlindning med sträckfilm ger mycket bra och säker emballering. Med två automatiska sträckfilmsmaskiner har vi tillräcklig kapacitet för att klara de mest hektiska perioderna och samtidigt en backup-maskin om något oförutsett händer, förklarar Håkon Aas.

sträckfilmsmaskin pris

Sträckfilmsmaskin pris

Lösningar i ny tappning
Vad tycker ni om servicesamarbetet med Pall-Pack?

Genom åren har vi fått bra service helt enligt serviceavtalet och Pall-Pack är en professionell och positiv leverantör att ha att göra med, svarar Håkon Aas. Nyligen bytte Pall-Pack slitagedelar och gjorde en teknisk genomgång av de två sträckfilmsmaskinerna Pall-Pack 8000 så att de kan köras en period till.

8 000 varor på lagret
Det är en imponerande logistikanläggning som Håkon Aas visar i Kolbotn. Här lagerförs ungefär 8 000 varor – allt från färg och verktyg till köksutrustning och trädgårdsredskap. Dagligen skickas fler än 250 pallar med varor ut till 140 norska Jerniabutiker och svenska Järnia samt byggvarukedjan Byggeriet. Hämtordrarna visas på en skärm i var och en av de ungefär 40 lastbilar som varje dag plockar ungefär 4 200 varulinjer. Så snart lastbilen har placerat pallen med utgående varor i Pall-Pack-linjen sköter sensorer och automatiska funktioner vägning, filmövervakning, bandning och sträckfilmsemballering. Håkon Aas kan inte nog understryka att modern fackhandel förutsätter god logistik. – Jerniabutikerna har ett stort sortiment, men samtidigt ett mycket begränsat lagerutrymme utöver butikshyllorna. Därmed måste vi lagerföra varorna vid centrallagret och ha exakta dagliga leveranser. Därför måste alla delar av logistiken hålla en hög nivå, fastställer han.

Fackhandel i förändring
Mycket har ändrat sig inom fackhandeln de senaste tio åren, både vad gäller sortiment, konkurrenssituation och krav från konsumenterna. Jernias mål är att erbjuda centralt belägna fackhandelsbutiker med säsongsaktuella varor, brett sortiment och en hög kunskapsnivå i varje enskild butik. Samtidigt är näthandeln utan tvivel ett tillväxtområde. – I framtidens fackhandel måste vi också erbjuda våra varor via nätet, där kunden kan välja mellan att få varan skickad eller att själv hämta den i någon av butikerna, berättar Håkon Aas. Vad händer när dagens automatiska pallhanteringsanläggning efter hand ska bytas ut?

Sträckfilmsmaskin pris

Sträckfilmsmaskin pris

– Det är inte mitt ansvarsområde längre, men Pall-Pack har under 20 år visat att de är en bra samarbetspartner som levererar både lösningar och service som uppfyller våra krav, säger den förre driftchefen Håkon Aas.

Om Pall-Pack 8000
Pall-Pack 8000 är Norges mest sålda helautomatiska sträckfilmsmaskin. Den tillverkas i Norge och har under många år installerats hos företag i alla branscher. Maskinen anpassas efter kundens krav på palltyper och övrig internlogistik och kan använda olika typer av sträckfilm.

Om Centurie och Jernia
Centurie äger och driver Jerniakedjan med riktning mot konsumentmarknaden. Centurie ägs av Canica, som också är medägare av svenska Järniakedjan och ägare av danska F&H. Jernia är ett av de starkaste varumärkena i den norska fackhandeln med ungefär 140 butiker i Norge. Centurie har ett centrallager i Kolbotn söder om Oslo.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sträckfilmsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Sträckfilmsmaskin

Gresvig5_1024

Automatisering ger vinst för Gresvig

Egil Smalberget6. september 2016
aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
sträckfilmsmaskin

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Strekkfilm

Så väljer du rätt sträckfilm

Christian Hagen31. juli 2015
Tine

Tine ökar kapaciteten med sträckfilmning

Christian Hagen15. juni 2015
Sträckfilmsmaskin

Sträckfilmsmaskin ger Smurfit Munksjö marknadsvapen

Christian Hagen22. maj 2015
Coop

COOP med enklare vardag på ”Packeriet”

Christian Hagen29. april 2015
AASS-5

AASS Bryggerier med färsk investering i ny packlinje för pallar

Christian Hagen29. april 2015