Sträckfilmsmaskin

Helautomatisk saftfabrik

Helautomatisk saftfabrik

Lerum

–Vi har haft en rejäl och bra process i valet av leverantör och när vi valde en vinnare i anbudsrundan blev det inte den största leverantören. Därmed kan man säga att störst inte alltid är bäst. I alla fall var det den slutsatsen vi drog.

Bjarne Lerum, tidigare teknisk chef, och fortfarande på ägarsidan i Lerum Fabrikker. Han var på allvar inne i bilden under fabrikens anbudsrunda som slutade med att Pall Pack fick leverera den nya emballeringslinjen. Här emballeras halvpallar, som sedan placeras tillsammans på helpallar och emballeras tillsammans. Det är som bekant en packmetod som blir mer och mer populär inom livsmedelsbranschen, eftersom den lokala butiken slipper omorganisering och stapling, som annars tar mycket tid för butikspersonalen.

Lerum Fabrikker är något som har blivit en självklarhet under senare år, nämligen ett norskägt familjeföretag. Koncernen har tre fabriker, som ligger i Kaupanger, Sogndal och Laerdal, respektive. På senare tid har det emellertid förekommit diskussioner om att flytta produktionen från Sogndal till Kaupanger. Företaget var det första som började att tillverka saft för försäljning i Norge och är idag störst i detta segment.

Nöjda med en service långt utöver det vanliga

–Pall Pack är inte den största leverantören av sådana här system, men vi valde dem ändå den här gången så man kan säga att de tog hem kontraktet. Och det har vi inte ångrat för vi har upplevt en service som är långt utöver det vanliga. En produktionsverksamhet som vår har mycket stor nytta av det. Både under installation, testkörning och produktion var det just servicen som gjorde att vi gick iland med en positiv process, understryker Bjarne Lerum. Han är heller inte sen att redan antyda att samma leverantör kan komma i fråga för eventuella senare leveranser:

–Vi kommer helt klart att ha dem i åtanke framöver också. Förutom att ha produkter som kan lösa de uppgifter vi är på jakt efter till ett pris som är rimligt, har vi mötts av en mycket serviceinriktad och professionell organisation som vi uppskattar att samarbeta med, slår Lerum fast.

–Är det nästan inte så att du börjar rodna, Christian Hagen på Pall Pack AS?

–Det är i vart fall mycket trevligt att vi har fått möjligheten att bistå Lerum Fabrikker med lösningar som gör att de kan möta de krav marknaden ställer. Det är viktigt för oss att samarbeta med kunderna för att få till rätt lösningar och därför är det både spännande och inte minst tillfredsställande för oss att Lerum tycker att vi har lyckats med detta, ler Hagen.

–Vad händer i emballeringsprocessen?

Lerum

Emballering – anpassad för 1/4-, 1/3- och 1/2-pallar

–Det hela börjar med att en vagn transporterar pallarna till en kedjebana. Vagnen är emellertid speciell i sig själv, eftersom den har en vändskivefunktion. Det betyder att hela pallen vrids 90 grader, så att palleteringen stämmer med tanke på kedjebanan. Därmed är det som upplagt för att emballera hel- och halvpallar. Pallarna delas upp, emballeras var för sig och sedan tillsammans. På så sätt fås den emballeringstyp som har blivit så populär i dagligvarubutikerna, säger en nöjd Christian Hagen.

När emballeringen av halvpallarna är klar, passerar båda nämligen en lyftenhet, som placerar båda halvpallarna på en standard EUR-pall, som sedan körs in i en sträckfilmsmaskin, Pall Pack 8000, och emballeras. Men det slutar inte där, fortsätter Hagen:

–Avslutningsvis etiketteras pallarna enligt dagens EAN 128-standard, som ju är dagligvarugrossisternas standard när det gäller pallmärkning. Allt styrs via våra PLS-system och kommunikation med överordnade system, slår han fast. Han lyfter också fram maskinens topparkfunktion, där maskinen lägger en toppfilm överst på pallen. Därmed får pallen ett hundraprocentigt skydd mot damm och vatten, vilket naturligt nog är viktigt för producenter inom livsmedelsindustrin. Både när varorna ligger på lager och under transport är detta en mycket viktig egenskap, understryker Hagen.

Kundkrav – direkt placering i butik

På senare tid har större organisationer som COOP, REMA och Norgesgruppen haft önskemål om att placera 1/4- och 1/2-pallar direkt ute i butiken. I teorin skulle man kunna tro att man bara rätt och slätt kan ställa två eller fyra pallar på en standard EUR-pall och sedan emballera dem tillsammans. Så enkelt är det dock inte i praktiken. Utmaningarna uppstår främst vid omlastning på de större centrallagren. Där vill grossisterna kunna dela upp och skicka vidare direkt utan att emballera på nytt. Hos Lerum emballeras 1/4-, 1/3- och 1/2-pallar individuellt för att därefter emballeras på nytt, men då sammanställt på en 1/1 EUR-pall. Det leder till minimal ompackning på centrallagren – och varorna går i hög grad vidare direkt till butik.

Installationen hos Lerum har kommit till i samarbete med företaget och innehåller tre stycken Pall Pack 8000 sträckfilmsmaskiner, så att kapaciteten har ökat ytterligare. Med denna lösning behöver man inte vänta på att den första pallen ska vara färdigemballerad – det görs helt enkelt samtidigt som pallarna delas – här skickas pall nr. 1 till maskin nr. 1, medan pall nr. 2 skickas till maskin nr. 2. Sammanplastningen görs i maskin nr. 3.

–Jag vill gärna ta tillfället i akt och hylla Lerum Fabrikker för att de har vågat satsa nytt och framtidsinriktat – och inte minst för att de har varit en positiv och spännande samarbetspartner under hela processen. Om det skulle visa sig att vi får möjligheten att utveckla samarbetet i senare projekt skulle det vara ett uppdrag vi ser fram emot med glädje, säger en inspirerad Christian Hagen.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sträckfilmsmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Sträckfilmsmaskin

Gresvig5_1024

Automatisering ger vinst för Gresvig

Egil Smalberget6. september 2016
aass_2094

Se video från Aass bryggeri i Norge

Egil Smalberget26. januari 2016
sträckfilmsmaskin

Ny sträckfilmsmaskin ger mer ”njutning, och smak”

Christian Hagen15. december 2015
Pakkemaskin Hansa

Hur väljer man rätt förpackningsmaskin?

Christian Hagen28. augusti 2015
Strekkfilm

Så väljer du rätt sträckfilm

Christian Hagen31. juli 2015
Tine

Tine ökar kapaciteten med sträckfilmning

Christian Hagen15. juni 2015
Sträckfilmsmaskin pris

20 år med automatisk pallhantering och sträckfilming

Christian Hagen29. maj 2015
Sträckfilmsmaskin

Sträckfilmsmaskin ger Smurfit Munksjö marknadsvapen

Christian Hagen22. maj 2015
Coop

COOP med enklare vardag på ”Packeriet”

Christian Hagen29. april 2015