–Vi har inga planer på att öka produktionen omedelbart, men vi har blivit mer effektiva. Investeringarna vi nu har gjort ger oss ett mer rationellt packsystem för sträckfilm och emballering av pallar, vilket helt enkelt ger bättre flyt i produktionen. Nu är vi redo för nya uppgifter och kommer att fortsätta att sprida ”glädje, njutning och smak”.
Fabrikschef Alf Inge Johannessen på Hansa Borg Bryggerier AS i Bergen är mycket nöjd med nyinvesteringen, som säkrar bättre kapacitet vid bryggeriet. Det rör sig om en halvpallyftare och en sträckfilmsmaskin som gör produktionen mer rationell. Vid fabriken är det ”business as usual” men vi är alltså mycket bättre rustade inför framtiden än tidigare.
I korta drag ser de nya förpackningsmaskiner från Pall-Pack AS till att vi nu kan emballera alla halvpallar separat, innan de automatiskt lyfts två och två till sina helpallar och återigen emballeras med sträckfilm. Tidigare var det här en manuell och mycket tung uppgift där samma pall måste hanteras både tre och fyra gånger.
–Vi kände till ITO och Pall-Pack sedan tidigare, bl.a. genom våra investeringar i vattenproduktionsanläggningen i Olden. Där producerar och packar vi Olden källvatten i närheten av glaciären. När vi ville öka kapaciteten vid anläggningen här i Bergen föll valet också på en Pall-Pack 8000 sträckfilmsmaskin, säger Johannessen.
Rationalitet
–Vi vill alltid kunna producera mer effektivt och det här är utan tvekan en sådan satsning. Här i Bergen har vi 250 anställda, varav ungefär hälften jobbar tvåskift med ren produktion. Vi tycker att investeringen fungerar som det är tänkt så det är bara att jobba på, säger han med ett leende.
–Hur löser ni er service framöver?
–Vi har som policy att sköta all service själv, men vi köper ofta reservdelspaket och det har vi också gjort den här gången. Samarbetet med Pall-Pack har varit bra och vi har ju också sträckfilmsmaskiner sedan tidigare, så det här är en fortsättning på samarbetet, säger Johannessen.
Glädje och smak
–Så här produceras alltså mycket ”glädje, njutning och smak” som reklamen säger?
– Ja, det är ju precis det vi håller på med, säger fabrikschefen med ett leende, och berättar också att Hansa Borg Bryggerier är Norges största norskägda bryggeri- och dryckesvaruaktör. Verksamheten består av Borg Bryggerier (Sarpsborg), Christiansands Bryggeri (Kristiansand), Waldemars Mikrobryggeri (Bergen) och Hansa Bryggeri (Bergen).
–2013 tog vi också över aktiemajoriteten i Nögne Ö. Hansa Borg har alltså också en tappanläggning för Olden naturligt mineralvatten i Stryn. Totalt har vi i ungefär 500 anställda. Hansa, Borg, CB, Grevens Cider och Olden är våra viktigaste egenägda varumärken. Företaget har också licens på produktionen och marknadsföringen av de internationella varumärkena Clausthaler och Heineken. Hansa Borg Bryggerier är familjeägt och är det nästa största bryggeriföretaget i Norge, efter Ringnes som ägs av Carlsberg.
Kort historik
–Hansa, CB och Borg är ju traditionsrika bryggerier. Hur ser bakgrunden ut, kortfattat?
–1997 slogs Hansa Bryggeri och Borg Bryggerier ihop och det nya företaget fick namnet Hansa Borg Bryggerier. 1999 blev också Christiansands Bryggeri en del av Hansa Borg Bryggerier och 2006 blev Hansa Borg Bryggerier ägare till 100 % av aktierna i Olden Brevatn. Hösten 2013 köpte vi 54,4 % av aktierna i Nögne Ö och därmed fick vi också ett litet bryggeri i vår bryggerifamilj.
Kärnverksamheten är ölbryggning och lejonparten av företagets volymer bryggs och tappas vid Hansa Bryggeri, som är det största av de tre bryggerierna i Hansa Borg. Hansa Bryggeri har ungefär 250 anställda och bryggeriet inrymmer också verksamhetens huvudkontor.
Vi har som mål att vara världsledande på innovation och de senaste åren har vi vunnit priser både för vår förpackningsdesign och för vårt goda öl. Förutom vår kärnverksamhet – öl – röner vi också stor framgång med Olden naturligt mineralvatten (vatten med och utan smak och kolsyra), som fortfarande tar nya marknadsandelar.
Stor produktion
–Hur mycket öl och mineralvatten passerar genom produktionsanläggningen under ett genomsnittsår?
–Jag kan inte ange ett exakt genomsnittsår, men jag kan räkna upp några siffror från förra året: 2013 producerade Hansa Borg ungefär 70 miljoner liter öl, 10 miljoner liter mineralvatten och 14 miljoner liter vatten totalt för alla tre bryggerierna och vid produktionsanläggningen i Olden i Stryn. Det innebär en sammanlagd omsättning för Hansa Borg Bryggerier på ungefär 2,7 miljarder norska kronor och vi hade en nettoförsäljning på mer än 1,1 miljarder kronor, avslutar en stolt fabrikschef.
Facebook
RSS